Monday, 13 August 2012

Malam Lailatul Qadar

Sesungguh nyer mlm lailatul qadar adalah mlm yg dinanti-natikan oleh semua umat islam didunia ini. Ianya berlaku dlm 10 hari terakhir ramadhan. Para Ulama mengatakan tarikh mlm lailatul qadar sengaja di rahsiakan oleh Allah S.W.T agar umat islam berusaha bersungguh-sungguh bg mencarinya.
Doa terpenting semasa Lailatul Qadar,Allah S.W.T menegur manusiayg lupa doa utk akhirat mereka di masa puncak kemakbulan doa. Jelas Allah S.W.T menegur manusia yg lupakan kebaikan di akhirat. Beerti doa utk bhg akhirat perlu lebih dari dunia. Oleh itu, 10 terakhir ramadhan adlh masa kemuncak yg amat bernilai yg perlu direbut oleh mereka yg beramal soleh sepanjang ramadhan. Kita sedia maklum, bahawa dlm bulan ramadhan terdapatnyer satu mlm yg penuh kemuliaan, penuh keberkatan. Allah S.W.T menganugerahkan pahala yg besar itu adlh sempena penurunan Al-Quran dari Lul Mahfuz ke Baitul Izzah. Dari Baitul Izzah inilah Al-Quran beransur-ansur diturunkan kpd Rasulullah S.A.W melalui Jibril. Menurut sebahagian ulama pada mlm Lailatul Qadar itu Allah S.W.T menetapkan umur dan rezeki manusia. So mari la kita merebut pahala demi mendapat kebaikan didunia dan akhirat.

Sunday, 12 August 2012

Bourne Legacy 2012

Back to movie review.. Bg siapa yg pernah tgk movie bourne bla..bla..bla.. mesti rase xpuas ati kan.. yela sepatut nyer yg berlakon Si Matt Damon, last2 dpt plak kat jeremy renner.. hehe nk buat mcm mana dah rezeki dia kan.. tp bgs jugak cara dia beraksi dlm movie nie.. tp less action la.. So rating pon rendah ler.. 5.5/10 gitu.. huhu itu bg pihak aq la yg menonton citer 2.. Korang plak mcm mana?, so tonton la di panggung yer.. Dibawah nie aq sertakan trailer movie nie:-

 

 So guys enjoy yer.. :)

Step-up revolution 2012

Review filem fav mmg best kan.. hehe.. mcm mana nk mulakan ek, ok bg sape2 yg dah pernah tgk citer step-up dari awal, mesti teruja bile step-up revolution nie nk kluar kan.. hehe Bg aq citer step-up revolution nie mmg terbaik la.. Maksud terbaik 2 dari segi koreografi, skill para penari dan kelincahan pelakon itu sendiri. Kalau aq la, bg rating kat movie nie dlm 8.5/10. diorg menampilkan pelakon dari step-up 1,2,3. Ending yg sgt menarik.. serta susunan lagu2 yg teratur.

So, korang layan trailer nie dlu, then g teros panggung..hehe:-



 So Enjoy yer :)
Selamat Menonton

Friday, 16 December 2011

Percutian yang BEST!!!




Fuhhh... lega dah blk dari langkawi.. Penat giler xcukup tido tp menyeronokkan.. Isnin lepas aku pegi bercuti ngan family aku yang beso..walaupon separuh drpd nyer saje... Iaitu Family Emzack... Mula2 sblm pegi aku dok pikir haruskah aku pegi  dan ponteng kelas begitu saje... Lepas naik feri teros aku kate alang2 cuti biar cuti betol.. Hahaha...

Percutian nie best giler... mcm2 benda berlaku, mula2 skali waktu samp, amik kenderaan rasmi kite org...  lps 2 teros bergerak mencari mknn n tempt solat oleh kerana dah lapo terok.. Time nie xsamp homestay lg... Yg best nyer sorang pon xtau jln2 kat langkawi... selamat ade signBoard yg byk kat langkawi nie, byk sgt membantu hehe... 
Samp je kat homestay settlekan unload barang2, then rehat sat.. xsabo nk jln2, lps settle yg wajib pegi plak pantai cenang, mcm2 ade, ade yg penoh, separuh yg xde langsung xjupe lg... tut...tut.. pikir la sendiri..Hahaha
Dlm kumpulan yg ramai2 nie mcm2 kepala ade, yg ok, xok yg dok senyap pon ade..huhu.. 

KeesokanNya...
Pd pagi bermulalah perjalanan sebenar ke Makam Mahsuri... Byk rupe sejarah yg berlaku dilangkawi nie.. contoh nyer sumpahan terhadap langkawi.. kalau nk citer ler panjang bebenor.. pendek nyer sumpahan nie berlaku selama 7 keturunan selepas mahsuri meninggal dunia....

 




  Mcm2 ade kat sini.. setelah 10 thn xdtg, byk perubahan dah berlaku. pelbagai jenis rumah lama dan muzik serta alat tradisional yg ade...

 
Selepas tu, Kami meneroskan perjalanan ke Cable Car Langkawi.. dgn bantuan sigNboard sekali lagi byk membantu kami utk samp ke dest yg kami ingin pergi... hehe.. tgk 2 kak ngah punyer la takot.. samp nk gugur cable car 2... ape la jadi kalau tetiba cable car tetibe stop yer... huhu.. rileks le kak ngah.. kami ade bersama hehe.. mcm2 post ade.. yg berlakon yg candid pon ade...

Lps settle bab Cable Car pegi plak shop2.. Maaf ler.. xde gambo nyer.. coz nati nk shopping malu2 plak..hehe.. Tp sakan betol Family Emzack nie.. mcm2 dibeli nyer.. nasib baik la utk 3hr nie 1 kepala max belian Rm500 kalau abis kedai 2 depa borong.. haha...

 
Nie dah hari Akhir kteorg.. tgk 2 barang2 nk bw blk... mcm mana la kan agak nyer nk bw blk.. riuh giler org dok tgk2.. Siap kami nie di announce kan kat jeti 2 dgn ucapan selamat pulang dari MC kat jeti.. famous sat Family Emzack nie.. kalau skali xpe nie 2 kali MC 2 announce kat org... huhu siap berpantun2 lagi.. Dasyat kome nie... Mana x nyer nie nie baru separuh Family Emzack yg pegi iaitu seramai 30 org.. ade lagi xmai abg MC oit..hehe..


To ALL : > Ape2 pon Family Emzack mmg best Vacation kali nie.. Next kat mana plak??? hehe..